[ Přihlásit se ]
Vladimír Menšík (1929 - 1988). Život, dílo, doba
Stránka na Facebooku
Stránka na Twitteru
RSS feed
iDnes blog

Vladimír Menšík - Divadlo

Vladimír Menšík a Vesnické divadlo, část 7.
Divadelní hra Pevnost na severu (1954), role Eda Zvonek

V našem povídání o Vesnickém divadle se dostáváme k poslední roli Vladimíra Menšíka. V roce 1954 byla uvedena hra Pevnost na severu. Autor Vojtěch Cach ji původně napsal pro Realistické divadlo, kde také v roce 1953 měla premiéru. Pro potřeby Vesnického divadla byla ale v původní verzi nemyslitelná, na jevišti se např. objevuje hornický komparz. Autor však vyslyšel přání vedení divadla a hru přetvořil do minimalističtější podoby.

Vesnické divadlo, Vladimír Menšík a Růžena Preisslerová ve hře Pevnost na severu (Divadelní ústav)
Vladimír Menšík a Růžena Preisslerová ve hře Pevnost na severu (Divadelní ústav)

Původní název hry Mostecká stávka nám napovídá a popis v dobové recenzi říká, že dílo zobrazuje "mohutný nástup českého havířského severu proti buržoasním silám první republiky..."(1) Na jevišti tak rozehrává dělnický boj pod vedením nejvýznamnějších dělnických vůdců té doby, Klementa Gottwalda a Antonína Zápotockého.

Jak bylo napsáno výše, hra musela být pro potřeby Vesnického divadla upravena. Její velkoryse podané scény, množství komparzu a prostor, jaký měla v Realistickém divadle, se nehodila pro úsporné divadlo, hrající mnohdy v extrémních případech jen na pár metrech čtverečních. V požadavcích bylo, aby na jevišti o  rozměrech maximálně 3 x 4 metry nehrálo více než 15 herců.

Vladimír Menšík byl obsazen do role nezaměstnaného horníka Edy Zvonka. Na jevišti se objevil po boku jevištní partnerky Růženy Preisslerové, trojici mladých doplňoval Karel Linc. Jejich výkon byl vysoce ceněn, sám

"Menšík ... hraje Edu Zvonka  jakoby levou rukou, mluví lehce, jaksi přes rameno a hned nato dociluje velmi silného účinu hlubokým citem, který dovede vložit do hlasu, do rozpačitého gesta i do svého chlapeckého úsměvu." (2)

Jaké byly reakce vesnických diváků? Sice si mj. postěžovali, že příště by raději viděli něco veselého, "člověk se chce také po celodenní práci rozptýlit a trochu pobavit", představení se ale líbilo.

"Co Vám máme povídat? Myslím, že potlesk mluvil za všechno ostatní. Jedna připomínka: dekorace je jednotvárná, nevýrazná a šedivá. Člověk pouze hádá, kde se co odehrává, protože podle dekorací by to nikdo nepoznal. Proč dáváte dva vážné kusy za sebou? Lepší by bylo, kdyby druhá hra byla veselá." Mirotice, okr. Písek, 25.5.1954.

Další informace o Vladimíru Menšíkovi: www.vladimir-mensik.cz

Poznámky:
(1) Janovský, J.: Od "Mostevské stávky" k "Pevnosti na severu". Divadlo roč. 1954, č. 5, s. 615.
(2) Tamtéž, s. 619.


Odkaz na blog: blog.idnes
Odkaz na článek: Vladimír Menšík a Vesnické divadlo, část 7.